Noortje Voorhuis – 16 oktober 2024
Omega 3 – een term die je tegenwoordig veelvuldig om de oren vliegt en het suppleren van omega 3 wordt steeds populairder. Wat is het nou precies, hoe werkt het in je lichaam en is een supplement echt nodig? En als je dan wil beginnen met zo’n omega 3 supplement – waar moet je op letten? We geven je alle kennis en tools die je nodig hebt in deze blog.
In de moderne wereld is ons dieet vaak uit balans, vooral als het gaat om vetzuren. Twee van de belangrijkste vetzuren voor ons lichaam zijn omega 3 en omega 6. Hoewel beide essentieel zijn voor een goede gezondheid, worstelen veel mensen met een verkeerde verhouding tussen deze twee, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen.
Omega 3 en omega 6 zijn beide meervoudig onverzadigde vetzuren die je lichaam nodig heeft, maar ze hebben verschillende functies. Omega 3 staat vooral bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen, terwijl omega 6 een ontstekingsbevorderende werking kan hebben als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd.
In een ideaal dieet zou de verhouding tussen omega 3 en omega 6 ongeveer 1:1 tot 1:4 moeten zijn. Dit betekent dat je voor elke portie omega 6, ongeveer evenveel of net iets minder omega 3 zou moeten consumeren. Helaas is door het westerse voedingspatroon deze verhouding vaak 1:10 tot zelfs 1:20 of meer in het voordeel van omega 6. Dit komt doordat veel bewerkte voedingsmiddelen, plantaardige oliën en gefrituurd voedsel rijk zijn aan omega 6-vetzuren.
Een belangrijk aspect van omega 3 en 6 is hun rol in de celmembranen van ons lichaam. Celmembranen zijn opgebouwd uit een dubbele laag vetten, waaronder omega 3- en omega 6-vetzuren. Deze vetzuren zijn essentieel voor de flexibiliteit en doorlaatbaarheid van het membraan.
Wanneer je de juiste balans tussen omega 3 en omega 6 hebt, blijft het celmembraan soepel en functioneel. Dit is belangrijk omdat het de opname van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen mogelijk maakt. Omega 3 zorgt ervoor dat de membranen flexibel genoeg zijn om deze processen optimaal te ondersteunen. Een teveel aan omega 6 kan de celmembranen stugger en harder maken, wat kan leiden tot een verminderde celcommunicatie en een minder efficiënte opname van voedingsstoffen. Daarnaast blijven afvalstoffen hangen in de cel, doordat ze moeilijk uit de cel getransporteerd kunnen worden. Dit kan bijdragen aan een verminderd functioneren van organen en weefsels.
Kortom, de juiste balans tussen omega 3 en 6 is cruciaal voor de gezondheid van je cellen en de algehele stofwisseling.
Een te hoge consumptie van omega 6, gecombineerd met een tekort aan omega 3, kan bijdragen aan een verhoogde ontstekingsactiviteit in het lichaam. Dit kan leiden tot een breed scala aan gezondheidsproblemen, waaronder:
Om je omega 3 en omega 6 in balans te brengen, is het belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen rijk zijn aan deze vetzuren. Over het algemeen is het advies dus; probeer omega 6 rijke voeding zoveel mogelijk te vermijden en voeg wat vaker omega 3 rijke voeding toe in je eetpatroon.
Omega 6 zit voornamelijk in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, raap- en koolzaadolie, maïsolie, sojaolie en in bewerkte voedingsmiddelen zoals chips, koekjes en fastfood. Ook noten zoals amandelen en zaden bevatten wat omega 6 vetten, maar in deze gevallen is de balans tussen de vetzuren meestal beter.
Omega 3-vetzuren komen vooral voor in vis, zoals (wilde) zalm, makreel, sardines, haring, ansjovis en kabeljauw(lever). Daarnaast zijn plantaardige bronnen zoals chiazaad, lijnzaad, walnoten en hennepzaad goede bronnen van alfa-linoleenzuur (ALA), een plantaardige vorm van omega 3. Deze vorm moet echter nog omgezet worden naar de actieve vormen (EPA en DHA) die in vis aanwezig zijn, wat het voor je lichaam een stuk minder efficiënt maakt.
Het verhogen van je inname van omega 3, of dat nu via voeding of supplementen is, kan veel gezondheidsvoordelen opleveren. Hier zijn enkele voordelen die je wellicht kunt verwachten:
Als je je omega 3-inname wilt verhogen, is het aan te raden regelmatig vette vis te eten. Het nadeel hiervan is dat vis tegenwoordig meer en meer bevuild raakt door plastic dat in de zee terechtkomt. Daarnaast is het belangrijk om erop te letten dat je geen kweekvis maar wilde vis eet, omdat kweekvis niet de juiste voeding krijgt en daarmee minder omega 3 bevat.
Een goed visolie supplement is in onze ogen zeker het overwegen waard, omdat je op deze manier gezuiverde olie binnenkrijgt (dus geen microplastics). Ook bespaar je geld, omdat je niet 4x per week vette vis hoeft te eten. Daarnaast zien we in de praktijk – d.m.v. bloedtesten, waarover hieronder meer – dat de meeste mensen een behoorlijke disbalans hebben tussen omega 3 en 6, die met alleen voeding erg lastig te herstellen is. Door omega 3 (in ieder geval tijdelijk) aan te vullen met een supplement, zijn deze vetzuren sneller weer in balans.
Helaas zijn er tegenwoordig veel omega 3 supplementen op de markt met een extreem lage kwaliteit en daardoor geen goede werking. Het is belangrijk dat de juiste ingrediënten zijn toegevoegd, zodat de visolie niet gaat oxideren (verouderen) en je je lichaam vervolgens onbewust belast met nog meer toxische stoffen die het moet afbreken. Daarnaast wordt een echte olie veel beter opgenomen dan wanneer het in capsules is geperst. Lang verhaal kort; het is erg belangrijk dat je kritisch bent op welke visolie je gebruikt en dat je kiest voor goede kwaliteit.
Wij werken daarom zelf met Eqology: een van de meest zuivere omega 3 supplementen op de markt. We zijn niet alleen fan van de visolie zelf, maar vooral ook van de bloedtesten waar we mee werken. Zo kunnen we zien hoe de vetzuren zich verhouden tot elkaar en aan de hand daarvan de dosering personaliseren. Na 4 maanden gebruik van een omega 3 supplement – natuurlijk in combinatie met het optimaliseren van het eetpatroon en de leefstijl – voeren we een tweede bloedtest uit om de progressie te meten.
Wil je hier meer over lezen, verwijzen we je – door middel van onderstaande knop – graag door naar onze pagina die hier specifiek over gaat.
Een goede balans tussen omega 3 en omega 6 is cruciaal voor een goede gezondheid. Hoewel beide vetzuren noodzakelijk zijn, kan de overmatige inname van omega 6 in het moderne dieet schadelijk zijn als het niet wordt gecompenseerd door voldoende omega 3. Door omega 3-rijke voedingsmiddelen aan je dieet toe te voegen en/of een goed (!) supplement te gebruiken, kun je je risico op ontstekingsziekten verlagen, je hart en hersenen beschermen, en zelfs je huid en ogen gezond houden. Het is een kleine aanpassing met grote gezondheidsvoordelen!
Ontdek nu ons exclusieve gratis E-book: “Ready To… Boost Your Energy”!